Mites sobre la rehabilitació energètica: Què és veritat i què no?

Article escrit per

el

La rehabilitació energètica pot semblar un procés complicat i costós, i sovint circulen molts mites sobre la seva efectivitat i rendibilitat. És realment tan cara? Triga massa temps a amortitzar-se? En aquest article desmentirem els principals mites i et donarem informació clara perquè puguis prendre decisions informades.

Mite 1: “La rehabilitació energètica és massa cara i no val la pena”

Realitat: Tot i que requereix una inversió inicial, segons l’IDAE, la reducció del consum energètic pot estalviar entre un 30% i un 70% en les factures de llum i gas, amortitzant la inversió en pocs anys. L’estalvi generat per la inversió en una rehabilitació energètica, pot ser més rendible que la inversió en un fons de pensió. Segons la Guía ciudadana de impulso a la rehabilitación, publicada pel Consejo superior de colegios de arquitectos de españa la rehabilitació energètica pot ser més rendible que la inversió en un pla de pensions. Considerant que l’estalvi econòmic, en reduir el consum energètic, serà superior a la rendibilitat d’un pla de pensions. A més, les ajudes i subvencions disponibles poden cobrir fins al 80% del cost.

Mite 2: “Els resultats no es noten i no fan gaire diferència”

Realitat: Un habitatge rehabilitat energèticament manté una temperatura interior més estable, evitant pèrdues de calor a l’hivern i sobreescalfament a l’estiu. Segons un informe de la Comissió Europea, una bona rehabilitació pot reduir la necessitat de calefacció fins a un 40%.

Pot passar que no notis la diferència en el confort perquè la temperatura continua en els marges confortables. Però la diferència és que per aconseguir mantenir en aquests marges la temperatura, no caldrà consumir tanta energia. Per tant, ho notaràs a la factura energètica, en la que hauràs reduït la teva hipoteca energètica.

Per altra banda, és cert que hi ha actuacions parcials que poden tenir un impacte menor, però si es fa una rehabilitació integra, incloent-hi la ventilació forçada, els canvis en la qualitat del confort i el benestar interior seran notables.

Mite 3: “Només val la pena fer una reforma integral, les millores puntuals no serveixen”

Realitat: Les millores parcials, com la substitució de finestres o l’aïllament d’una façana, poden tenir un gran impacte en l’eficiència energètica de l’habitatge. Segons la Comissió Europea, només millorant finestres es pot reduir el consum fins a un 25%.

És obvi que la rehabilitació integral assegura que totes les accions es reforcin entre elles i vagin alineades, generant sinergies que multipliquin els beneficis i rendibilitzin molt més la inversió. Però per afrontar una rehabilitació i poder avaluar què fer, cal fer una diagnosi inicial. Seran molt diferents les actuacions necessàries en una masia centenària que en un pis dels anys 90, on una reforma parcial podria portar molt valor, mentre que a la masia, de res servirà canviar les finestres, si perdem tot el confort per una coberta de molt mala qualitat.

Mite 4: “Es triga massa temps a recuperar la inversió”

Realitat: La majoria de millores energètiques es recuperen econòmicament entre 5 i 15 anys, depenent de l’actuació i dels ajuts rebuts. A més hi ha altres variables que condicionen aquest càlcul, com pot ser el preu de l’energia, que tot i que en els darrers mesos s’ha estabilitzat, ha patit grans pujades.

Mitjana de preus de l’electricitat mensuals a Espanya des de gener de 2020 a octubre de 2024

Tenint en compte que al nostre país tenim un preu de l’electricitat, per sota de la mitjana europea, i que l’obtenció de les matèries primeres per a generar energia cada cop és més costós.

Hi ha actuacions concretes relacionades amb l’autoproducció d’energia, com per exemple, una instal·lació de plaques solars, que pot amortitzar-se en menys de 7 anys, segons un estudi del IRENA.

Mite 5: “Si la meva casa és antiga, no puc fer millores energètiques”

Realitat: Tots els edificis poden millorar la seva eficiència energètica, inclosos els més antics. De fet, són els que tenen més marge de millora i poden obtenir un major estalvi en consum. Existeixen solucions adaptades a cada cas, com aïllaments per l’exterior o finestres d’alt rendiment tèrmic, segons detalla el Departament d’Energia dels EUA.

Què pots fer per començar?

Si vols saber com pots millorar l’eficiència de casa teva i quines ajudes pots obtenir, el millor és començar per un estudi energètic.

La rehabilitació energètica és una inversió intel·ligent que et permetrà estalviar, millorar el confort i revaloritzar casa teva. No deixis que els mites et facin dubtar. Informa’t, pren decisions amb dades reals i comença a viure en un habitatge més eficient. El primer pas és fer una diagnosi personalitzada del teu cas:

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *